Lyssnarprofiler

Det finns ett antal lyssnarprofiler och här nedan kommer du att bekanta dig med 5 stycken. Vi har alla olika stor del av dessa i oss. Se om du kan fokusera dina 2 som är störst. För att utveckla sin person är det också viktigt att kunna titta på sina svaga sidor, bli medveten om dessa för att lära sig att bli bättre.

Avbrytaren – En person som avbryter den som talar och börjar tala om sina egna erfarenheter i ämnet, i förlängningen stoppar denne andra att växa. Visst är det så att man ibland kan höra personer som pratar med varandra men det är som två konversationer samtidigt, de lyssnar inte utan pratar bara själva.

Rådgivaren – Lyssnar först och vet sen precis vad den andra ska göra och talar om detta. Om den som talar egentligen bara vill bli lyssnad på och känna sig förstådd, känna en samhörighet med den andra och den vill så att säga ”fixa problemet” är det inte bra för relationen. Ställ gärna frågor och om du vill ge ett råd eller två kolla av att det är ok att göra så.

Försäkraren – Det är den som slätar över och säger att det är nog inte så farligt. Den som inte tar dina utmaningar i livet på allvar. Den som till slut inte får förtroenden.

Rationelle – Den som analyserar och vet precis anledningen till att det som hänt har hänt.

Ämnesbytaren – Det här påminner mig om… personen zoomar/associerar åt sidan och hamnar någon helt annanstans.

Vilka lyssnar profiler har du? Hur lyssnar du på dina kunder, kompisar, familjen etc?

Hur vill du bli lyssnad på?