Övningar för närhet under semestern

När vi får mer tid för nära och kära i semestertider kan det vara en idé att fundera lite på hur vi egentligen beter oss. Det är lätt att tro att min världsbild är facit och hamna i konflikt med andra som tycker annorlunda. Det här är vanligt och sker t.o.m. på nationsnivå, tänk bara på alla krig. Hur kan du göra så att du och de omkring dig får en så bra sommar som möjligt? Du vet väl att du inte kan förändra någon annan, bara dig själv. Vill du ha frid och kärlek börja med att hitta det inom dig själv och se din partner eller vän med kärleksfulla ögon, var den person du själv skulle vilja vara med.

Övningar för att komma närmare varandra under sommaren:

1. För att förbättra er relation är att tillsammans bestämma er för att utan baktankar och med sann ärlighet och kärlek fråga den andra personen varje dag: Vad kan jag göra för dig idag?

Med tankar om att få bidra till den andra personens lycka och glädje. Jag lovar att med den goda intentionen i botten kommer ni att komma närmare varandra och bli mer kärleksfulla.

2. För att komma riktigt nära sätt av en förmiddag eller eftermiddag och var bara ni två. Under tystnad landar ni i varandras ögon. Stanna upp tiden och betrakta ögonen hos varandra, det sägs att ögonen är själens spegel. Vila i ögonblicket om det så varar i 15 minuter eller 45 eller 3 timmar.

3. Blir det av någon anledning ändå tjafs eller bråk, ta en promenad tillsammans. Låt den ena parten prata i 20-30 minuter medan den andra lyssnar och är helt tyst. Byt sen så att den andra får lika mycket tid att prata medan den första är tyst.

4. Vill man av någon anledning inte ta en promenad kan man med fördel använda sig av en ”talkingstick”. Det kan vara en penna eller en pinne eller vad man har. Den som håller i pinnen får prata, den andra får överta pinnen bara efter det att den första känner sig förstådd. T.ex. så du känner dig upprörd/ ledsen/ förbannad för att du känner att du gör allt jobb/ jag inte spenderar tillräckligt mycket tid med dig osv. Pinnen får sedan vandra fram och tillbaka med en större förståelse för varje gång den byter hand. Se om du kan bli förstådd utifrån den andra personens synvinkel. Om du inkluderar din partners intressen, behov och prioriteringar blir möjligheten större att du uppnår bästa möjliga förståelse.

5. Andas i takt när ni älskar eller bara sitter eller ligger nära varandra.