När livet blir ”för mycket”.

Händer det dig ibland att du blir stressad för att det händer FÖR MYCKET saker och utmaningarna sköljer över dig. Ett tag är det bara kul. Om du till exempel har kul på jobbet och är med i flera projekt och jobbar massor och hamnar i honungsfällan. Dvs har bara tid för jobbet och hinner inte med något som helst socialt liv. Det funkar… ett tag, kanske flera år.

Jobb och hemliv

När det blir för mycket jobb och för mycket i resten av livet börjar det knaka lite. Vi får huvudvärk, tappar humorn och fokuset. Du vill fortfarande göra ett bra jobb OCH vara bra partner, förälder, kompis och barn till dina föräldrar. Hur hittar du balansen? Ska vi ha balans över huvud taget?

Livets cykler

När vi är som mest attraktiva på arbetsmarknaden har vi ofta också småbarn. Vi vill träna och ha middagar med vänner och gärna ett perfekt hem. Funkar sådär.. ofta är det höga stressnivåer och planering, planering, planering för att orka. När barnen blir äldre tonåringar blir ens egna föräldrar gamla och behöver hjälp. Just som du trodde att det skulle bli lättare blir det värre. De som säger ”små barn-små bekymmer, stora barn-stora bekymmer” har helt rätt. Stora barn bekymrar på ett annat sätt och är dyra tills de börjar tjäna egna pengar. Under tiden slits du mellan övningskörning, prat om droger, livsåskådningsfrågor och gamla pappa. Ja, just det du är med på nya projektet på jobbet också. Dessutom behöver du lägga om taket eller byta rör i källaren. Även om du inte gör det själv ska det fixas med hantverkare och planeras, planeras, planeras igen. Sen rätt som det är går barnen på universitetet, jobbar eller bor utomlands. Ibland har du tur och har en förälder kvar och du har mer tid att förverkliga dig själv, om du orkar. Sen är det barnbarn och pensionering att se fram emot.

Stress hela tiden om du inte gör något!

Om du inte gör något idag utan tror att det blir bättre längre fram, tänk igen.

Att bara springa runt i ekorrhjulet utan slut kommer du inte att må bra av i långa loppet.  Men hur ska jag göra då? Frågar du dig kanske. Mitt allra bästa tips kommer här:

Gör en hierarkisk ordning på det som är viktigast

  1. Skriv ner på lappar allt som är viktigast för dig. t.ex. Karriär, Familj, Partner, Hälsa, Den stora möjligheten, Socialt umgänge, Fint hemma, Hembakt bröd, Meka med bilen, Fritidsintressen osv Definiera vad de olika betyder för dig. T ex kan Hälsa betyda tid för träning, näringsriktig mat. Ska partnern ingå i familjen eller ha en egen lapp? osv
  2. Väg dem mot varandra. Ta de två första och väg mot varandra Karriär/Familj Vilken är viktigast? Väljer du familjen, behåller du den lappen och tar nästa. Familj/Partner Här kanske du tycker partnern är viktigast. Då vet du att hittills har du ordningen av Partner, familj, karriär. Väg nu Partner/Hälsa, är partnern viktigast behöver du kolla hälsan mot familjen och karriären.
  3. När du har alla lapparna i ordning kan du skriva ner dem i en lista med det viktigaste först.
  4. Nu vet du hur du ska prioritera, bara det gör att stressen går ner.
  5. Det kan vara bra att din partner gör samma övning så att ni kan jämföra vad som är viktigast. Bestäm er för den lägstanivå ni kan stå ut med när det gäller olika saker också, som städning, trädgårdsarbete osv

Lycka till!