Sätta mål kräver ett starkt ”varför”.

Vi har alla drömmar. En del sätter vi ben på så att de går mot ett mål. Ibland kommer vi ändå inte fram, trots att vi satt målet efter alla konstens regler. Det kan bero på en massa olika saker. Till exempel var hindren högre eller så kanske motivationen tog slut. Vad är det du drömmer om? Ett bra sätt är att skriva en drömlista på allt du dras emot. Den behöver inte vara detaljerad men inte heller för övergripande. Om du vill resa så skriver du inte bara ”Resa” utan du skriver ”Resa till Sydafrika” eller ”Resa till Florens” Börja med att skriva ner dina

Drömmar

  • T.ex. Resa till Florens
  • Paddla i Stockholms skärgård

Nuläge

För att veta var du börjar behöver du checka av ditt nuläge. Vad vill du? Vad vill du bort ifrån? Där du är just nu; vad ser, hör och känner du? Vad är bra? Vad kan bli bättre?

Mål/önskat resultat

Vad vill du uppnå? Formulera vad du vill, inte vad du inte vill? När vill du uppnå det? Är det ditt eget mål eller är det någon annan som vill att du gör något speciellt? Var är du och hur vet du att du uppnått målet? När du är framme; vad ser, hör och känner du? Är målet tillräckligt inspirerande så att du känner en stark dragning till det?

Varför?

Varför vill du ta dig till målet? Vad ger det dig? Vad vinner du? Vad får du? Vad undviker du genom att ta dig ända fram? Vad slipper du? Det är viktigt att ditt varför blir tydligt för dig.

Hinder

Vad skulle kunna hindra dig från att uppnå ditt mål? Vad finns det för yttre hinder? Vad har du för inre hinder när du tänker på din miljö, dina beteenden, dina förmågor och färdigheter? Stämmer dina värderingar överens med målet? Är du värd att lyckas? Stämmer målet med din identitet? Om målet är att vara en framgångsrik entreprenör kan du säga: – Jag är en framgångsrik entreprenör, och det känns bra?

Resurser

Vilka resurser har du redan, som tid, pengar, externt stöd, kompetens, attityd, drivkraft etc? Vilka andra resurser behöver du? Hur ska du få tag i dem? Hur stor kontroll har du personligen över målet? Om andra också har kontroll över målet, hur mycket kontroll har de? På vilka olika sätt kan du närma dig ditt mål? Vilka steg behöver du ta och när tar du dem?

Konsekvensanalys

Är målet bra för dig och för alla i din närhet, din familj och partner? Vad kommer det att kosta i tid, pengar, engagemang etc? Ligger målet i linje med andra mål du har?

Skriv ner och rita

Skriv ner dina mål och rita gärna symboler. Både på målen, varför och handlingsplanen. Börja med målet i sikte och gå bakåt annars kommer du inte att hinna.

Lycka till!

Birgitta Sjöstrand talks about the importance of "why"

Birgitta Sjöstrand talks about The Importance of ”Why”. Se trailern för föredraget HÄR