#1 Influerande ord – Motivation

Föreställ dig vad som skulle hända om du kunde motivera en annan person genom att bara ha enkel konversation! Jag tänker skriva ett antal ”Influerande ord” så att du kan lära dig uppmärksamma vad som stimulerar och upprätthåller någons motivation och omvänt vad det är som får dem att tappa sin motivation. Så du vet vad du inte ska göra. Jag kommer berätta  hur du matchar dem med dina ord för att tända intresse och entusiasm.

Om du visste hur du kunde förutsäga och influera någons beteende, vad skulle du göra då?

Vad är viktigast?

En persons kriterium är de ord som startar en fysisk och emotionell reaktion; de knappar någon går igång på. Vi har alla vår egen definition av dessa knappar. Ett enda kriterium-ord är fullt av olika betydelser, medvetna och omedvetna. Kriterium är benämningar på värderingar. Det ger svaret på frågor som: Vad är viktigt för dig? Vad är det som räknas? Vad måste vara med där? Vad skulle du vilja var där?

Och för att kunna svara så behöver du veta i vilket sammanhang vi pratar. Vad är viktigast för dig på jobbet? Vad är viktigt för dig när du väljer biofilm? Vad måste vara med på julen? Vad skulle du vilja ha i en nyköpt bil?

När du vet i vilket sammanhang och vad som är viktigt har du mycket information om någon.

Hur ser motiverade personer ut?

De har glänsande ögon, de nickar, lutar sig lite framåt, ler och har rosiga kinder.

Hur ser omotiverade personer ut?

De har dimmiga ögon, de är stilla med huvudet, de drar sig bakåt, de är allvarsamma eller skrattar nervöst och de är bleka.

Hur känns det att vara motiverad?

Det känns lätt och varmt, det finns glädje och intresse. Det kan t.o.m. kännas bubbligt.

Hur känns det att vara omotiverad?

Det känns tungt och ledsamt, du vill bort och har svårt att koncentrera dig, kanske t.o.m. en klump i magen.

Testa

Fråga någon vän eller medarbetare: Vad är viktigast för dig på jobbet? (Du kan välja vilken kontext du vill) Lyssna noga och i början vill du kanske t.o.m. skriva ner svaret exakt. Det är viktigt att använda de exakta orden. Om du hittar på synonymer kanske din vän inte tycker att de betyder samma sak och experimentet är förlorat. Vi låtsas att du får svar på din fråga: veta vad som förväntas av mig, tydliga mål, bra miljö, trevliga kollegor och lära mig nya saker. Om du nu låtsas att du du ska erbjuda din vän två jobbmöjligheter. Du kan visa dem i var sin hand. i den ena handen lägger du ett jobb som har precis det personen sa. Hur ser hen ut? Förmodligen motiverad. Vad händer om du lägger ett annat jobb i andra handen som är precis tvärtom? Titta på personen? Ser hen omotiverad ut? Fråga hur det känns. Det är bara lek men reaktionerna kommer ändå.

Lycka till med att testa!