Mobbning och utanförskap leder till otrygga individer som hukar sig för livet och har mindre lätt att ta sig fram i karriären. Morgan Alling, känd skådespelare, får ta sig an en klass 8:or på bästa sändningstid i SVT och försöker gå på djupet till varför de gör som de gör, använder härskartekniker, är elaka och mobbar både öppet och subtilt. Jag hoppas för ungdomarnas skull att det finns någon som är duktig på att fånga upp alla de känslor som Morgan släpper lösa. Att det inte bara ska vara bra TV. När jag har grupper och vi gör saker i den personliga utvecklingen som kan vara utmanande, för vuxna, gäller det att kalibrera gruppen och direkt ta tag i strömningarna eller om någon triggas till ett djupt ankare som funnits länga och ta hand om det. Omgående. Att känna sig trygg i gruppen är ytterst viktigt.

Mobbning finns överallt inte bara i skolan. Som chef är det upp till dig att skapa ett bra klimat och miljö för dina medarbetare att jobba i. Här finns det mycket att göra. Ta hjälp om du inte kan själv.

När vi suttit och ojat oss över att det är synd om ungdomar att de blir mobbade och har det jobbigt i skolan slår vi snart över till TV3 och kollar in Paradise hotel. Programidén är att utsätta unga för diverse utmaningar och uppmuntra till falskspel och ”backstabbing”. Jag läste att det är fler som söker till programmet än till lärarhögskolan. OBS! De som är med i programmet har inget på lärarhögskolan att göra.

Tänker på att vi matas hela tiden med utröstningar och utanförskap, både på TV och i verkligheten. Vems är ansvaret? Vill vi ha det så? Vad gör du? Jag tror på ett etiskt, hållbart ledarskap med mod att gå in och säga ifrån, med ansvarskänsla att göra det som är rätt för medarbetarna. Att SE alla du jobbar med. Vad tycker du är mest utmanande?