Motiverande kommunikation – utbilda dig!

Vill du ha ett sätt att förstå människor … utan att sätta dem i ”personlighets fack”?

Vi kan inte förneka att personlighets profilering är populärt.  Verktyg som MBTI, DISC och TalentQ m.fl. har alla varit till nytta för konsulter, utbildare och rekryterare över hela världen. Att förstå personlighet är avgörande för både personlig och professionell utveckling.

Få hjälp av ett profilering verktyg kan vara ovärderligt i att:

  • Rekrytera
  • Förbättra kommunikationen
  • Arbeta i team
  • Besluta nästa steg i karriären
  • Delegera
  • Utforma utbildningar
  • Coachingprogram                         … och många andra områden.

Om du är skicklig i att använda något av dessa verktyg och du har gått längre än den omedelbara effekten av modellen, kommer du veta lika väl som jag, att de har sina begränsningar. Ibland kan resultatet vara frustrerande felaktig eller den behöver mycket tolkning för att leverera värde till kunden.

Jag tror att det finns det tre huvudsakliga problem med de flesta verktyg i personlighets profilering:

1. Den vetenskapliga ”testa och kolla av” tillförlitlighet flesta profilering verktyg är liten, eftersom varje instrument är mycket känslig för sinnesstämningen hos den person som fyller det.

Det innebär att du inte kan lita på riktigheten av ett test – det kommer att ge dig ett annat svar varje gång du gör det.

2. Det konventionella sättet att administrera ett personlighetstest är genom en enkät (vanligtvis på nätet) som fylls i av en person.

Detta innebär att rapporterna visar hur personen tänker om sig själv – inte hur någon annan upplever denne. Det kan vara värre än så, ibland rapporterar testen vad personen vill andra människor att tänka om honom eller henne eftersom svaren återspeglar en ”gissning” om vad som är ”rätt” svar.

3. De flesta profileringsverktyg arbetar på ett antagande om ett underliggande personlighets beteende – en personlighet som inte förändras.

I verkligheten, vet du och jag att en person kan bete sig helt annorlunda i olika situationer. Men instrumentet rapporterar ett genomsnitt av personens beteende över tid.

Med andra ord, de flesta personlighets profileringsverktyg berättar:

Vad personen tänker och känner IDAG om hans eller hennes GENOMSNITTLIGA beteende under en ospecificerad tid.

Vad de inte berättar är:

  • Hur andra människor upplever denna person i en viss situation?
  • Hur beter denna person i en specifik uppsättning omständigheter?
  • Hur kan vi upptäcka mönster i beteende utan att använda ett profilering verktyg?
  • Vilket språk kan du använda för att få bästa kontakt med den här personen så att han/hon verkligen känner att du förstår honom/henne?
  • Vad är det bästa sättet att påverka/motivera denna person i detta sammanhang?

Missförstå mig inte

… jag säger inte att de vanliga profilerings verktygen är värdelösa. Det är bara det att den information de ger är så allmänna att de inte hjälper mycket när det kommer till kritan och du står inför en viktig förhandling. Eller en knepig prestationsbedömning. Eller en stor affärsmöjlighet med en ny kund.

Och jag skulle inte dra detta till din uppmärksamhet om jag inte hade ett lönsamt alternativ att erbjuda dig:

LAB Profile (Language And Behaviour)

LAB Profile är en helt annan typ av profilering verktyg:

  • Det fungerar på din observation och erfarenhet av den person som du vill profilera. Inte deras egen uppfattning.
  • Den använder de dolda mönster i dagligt tal och beteende som är nyckeln till att verkligen förstå vad som gör någon motiverad.
  • Den inser att en person kan bete sig på olika sätt i olika sammanhang. Och avslöjar ledtrådar till att identifiera när en person mentalt har skiftat sammanhang, även om allt annat verkar detsamma.
  • Den hjälper dig att förstå en persons reaktioner, även om de verkar agera på ett annat sätt än det vanliga.
  • Här har du möjlighet att upptäcka LAB Profile och hur man använder det för att öka ditt inflytande, att inspirera och motivera människor omkring dig och skapa djupare, mer meningsfulla kontakter med de människor som är viktiga för dig.

Vad är LAB profile?

LAB står för Language And Behaviour. (Dvs. Språk och Beteende) Bokstavligen är det ett antal frågor, som används av en expert intervjuare (som kan vara du efter bara 3 dagars utbildning) för att avkoda strukturer i tänkande och kommunikation som ligger bakom en persons beteende i ett visst sammanhang såsom arbete, lärande, utöva sport eller göra en presentation. När vi har svaren på frågorna, kan vi förutsäga vilken typ av språk och beteende personen kommer att använda och vi kan dessutom kommunicera effektivt med den personen.

Vad LAB Profile kan göra för dig

Någon har sagt att du inte får vad du förtjänar i livet, du får vad du kommunicerar. Att skickligt kunna kommunicera på olika sätt med olika individer och publik är en viktigt inte bara i affärssammanhang.

Denna 3-dagars utbildning ger dig möjlighet att upptäcka mönster i språk och beteenden som motiverar andra och hjälper dig att lära dig hur du kan säga för att maximera din påverkan och motivationsskicklighet och få bättre resultat.

Det kommer att ge dig ett enkelt sätt att upptäcka (och genomföra) en mängd olika sätt att:

  • vinna människors intresse och engagemang
  • passa olika människors preferenser för att få information och fatta beslut

Hur fungerar det?

När du behärskar denna uppsättning av frågor, de är enkla att lära sig, får du en inblick i:

  • hur människor blir exalterade och motiverade av något och
  • hur de använder sig av information för att bli övertygade

Frågorna kan användas i en informell och avslappnad konversation, eller som en formell enkät eller undersökning av individer och grupper.

Insikten som följer kan sedan tillämpas på kommunikation med en viss person eller med grupper av alla storlekar och variationer.

LAB Profile sätter inte in någon i en box.

LAB Profile är en form av profilerings verktyg, men det är en hel del mer också. Det hjälper till att identifiera hur du motiverar individer och grupper, och en viktig del av LAB Profile är ett erkännande av att egenskaper är kontextuella.

Medan andra profileringsverktyg har en tendens att placera någon i en ”box” av färg eller bokstavskombination av beteenden och metoder, erkänner LAB profile att en individs egenskaper kan mycket väl ändras från ett sammanhang till ett annat. Skönheten i LAB Profile metoden är möjligheten att spåra dessa egenskaper olika sammanhang.

LAB Profile kan användas under alla slags förhållanden

Här är några exempel:

  • Etablera en djup nivå av kontakt med individer och grupper
  • Minska stress och påfrestningar på de som deltar i en organisatorisk förändring
  • Minska säljcykelns tid och öka kundnöjdheten
  • Designa kraftfulla marknadsförings och reklamkampanjer
  • Att rekrytera de bästa människorna med de matchade kraven i ett arbete
  • Förbättra resultatstyrningen av individer och team
  • Att förbättra coachingrelationen och uppnådda resultat
  • Skapa högpresterande team genom att hantera människors styrkor istället för att lida av deras svagheter

 

Vad du får du med dig när du går utbildningen
Efter tre dagars utbildning med Birgitta Sjöstrand (Certified LAB Profile Trainer) med mängder av praktiska övningar och personlig återkoppling får du en förståelse för:

  • De 6 motivations startande mönstren för att upptäcka hur människor blir motiverade.
  • De 8 egenskaperna för arbete som visar hur man upprätthåller motivationen och som beskriver hur människor bearbetar information, de miljöer som de behöver för att vara produktiva, deras svar på stress och hur de blir övertygade
  • Hur du upptäcker dessa motivationsegenskaper för en enskild eller en grupp
  • Hur du använder ditt språk för att motivera och upprätthålla motivationen
  • Hur du använder detta verktyg i vilket kommunikationssammanhang som helst

Du har också möjlighet att certifieras som LAB Profile Practitioner. Allt du behöver göra är att visa att du korrekt kan ställa frågor i LAB Profile, identifiera mönster i samband med svaren och ge tydlig återkoppling.

Jag lovar dig att när du har bemästrat LAB Profile, kommer du att undra hur du någonsin påverkat någon utan den. Den tar bort gissningsleken från din interaktion med andra människor. Så om du inte vill slösa mer tid med funderingar vad som verkligen gör folk motiverade …

Håll utkik efter kursstarter på öppna utbildningar eller hör av dig direkt till Birgitta Sjöstrand