Kroppsspråket är 55 % eller?

Om du har gått på någon kurs i kommunikation, retorik eller presentationsteknik så har du förmodligen hört att kroppsspråket är viktigare än orden du säger. Det har till och med varit så att man sagt att orden bara är 7 %, rösten är 38 % och kroppen står för hela 55 %. Vi har fått lära oss att hänvisa till Albert Mehrabian, men hur många av oss har verkligen läst hans originalarbete?

Läs originalet: Inference of attitudes from nonverbal communication in two channels” Albert Mehrabian and Susan R. Ferris (Journal of Consulting Psychology 1967 Vol 31, No 3, 248-252)

Studien undersökte hur mycket av positiv attityd man kunde läsa av i kroppsspråket och rösten när man använde – hallå vänta – ett neutralt ord. Det fanns ingen undersökning om interaktionen mellan ord och ordlös kommunikation och procenten 55-38-7 är diskuterade i slutet av dokumentet och kommer inte från något experiment. Undersökningen gjordes på 17 unga studentskor.

 

Vad vi kan göra är att titta på kroppen, lyssna på rösten och orden och komma fram till om personen är i fas med sig själv, kongruent i det den säger eller trovärdig kan man också kalla det. Speciellt nu när det blir många politiker i TV under de närmaste månaderna. Orden säger definitivt mer än 7 %. Titta på kroppen också, det är fascinerande lätt att läsa av trovärdigheten efter ett tag.