Hur lyssnar du?

Du kanske är en av dem som tycker: antingen lyssnar jag eller så lyssnar jag inte. Fast vet du att det finns olika typer av lyssnande. Tänk om du, den här sommaren tränade dig i att lyssna på nivå 2 och 3, vad skulle hända då med dina relationer?

Att lära sig lyssna på nivå 2 och 3 ger en fantastisk tillfredsställelse för den du pratar med, du känner dig mer komplett och ni båda får tillsammans en djupare relation. Du undviker bråk och missförstånd, sånt som det kan bli en hel del av under semestern.  Vad är då de här olika lyssnarnivåerna?

Lyssningsnivåerna

Nivå 0 betyder att inte lyssna alls. Orden går in genom ena örat och ut genom andra.

Nivå 1 är att lyssna för att svara, komma med motargument och när du lyssnar på nivå 1 är du i din egen världsbild och associerar in vad du har för erfarenheter som liknar den andras. Vi sorterar ut vad den andra säger så det stämmer överens med vår inre bild.

Nivå 2 är att lägga allt fokus på den andras berättelse och lägga vår egen karta av världen åt sidan ett slag. Det är som att sätta en strålkastare på den andra och vara helt inne i den personens upplevelser.

Nivå 3 är att förutom som i nivå 2 vara i den andras verklighet så kopplar du här också på alla dina sinnen och är HELT NÄRVARANDE med hela dig. Då uppfattar du också nyanser i rösten, du uppmärksammar om något händer med ansiktsfärgen och kroppens hållning (det kallas för att kalibrera när du läser av kroppsspråket, rösten och orden).

För nivå 2 och 3 gäller det att skapa rapport, alltså bästa möjliga kontakt med den andra personen, visa att du har all tid i världen, den andra personen är viktigast. Var nyfiken, titta på personen inte på telefonen eller klockan, var avslappnad och släpp alla rätt och fel. Det handlar om den andra och inte om dig, styr inte samtalet. Vill du veta mer eller sätta förstoringsglas på vissa uttryck, ställ öppna frågor.  Öppna frågor är de som man inte kan svara ja eller nej på. De börjar ofta på: vad, hur, vilka, vem, när, på vilket sätt osv vill du använda ”varför” är det bra för att ta reda på värderingar och vad som är viktigt för den andra. Stäm av med en ja/nej fråga ibland så du förstår var ni är och vad den andra personen menar.

Vad skulle hända om du lyssnade på nivå 2 eller 3 med dina nära och kära? Hur viktiga skulle de känna sig? När tänker du träna på det? Och med vem?