Idioter! – Irriterar du dig på andra?

Irriterar du dig på att det finns galna fotbollssupportrar? Galningar i trafiken? Idiotiska chefer? Invandrare eller Sverigedemokrater? Det spelar ingen roll vilka åsikter du har om du hittar människor du anser vara idiotiska. Det beror på att de har en annan karta av verkligheten än vad du har.

Kartan skiljer sig från verkligheten

Verkligheten uppfattar vi genom våra sinnen. Vi blir bombarderade med massor med syn-, hörsel- och känselintryck, lukt och smak och vi filtrerar hårt. Annars skulle vi bli galna. Vi tar in en liten liten bit av verkligheten hela tiden. Dessutom filtrerar vi en andra gång i hjärnan. Beroende på vilka intressen, erfarenheter, värderingar, regler och fokus du har. Undra på att alla människor på jorden har olika kartor av verkligheten. När våra kartor är så långt ifrån varandra att vi inte ens tangerar blir det lätt att tycka att andra är idiotiska.

Frågan är: Vems karta är facit? Din, min eller någon annans? Det är inte alltid helt lätt och enkelt att fungera tillsammans med andra. Tänk om vi istället för att tycka de är idioter bestämmer oss för att bli nyfikna istället… Vad skulle hända då? För att förstå mer om personen vi har framför oss kanske börja ställa frågor? Vi behöver ju inte tycka likadant men vi kanske kan få en annan förståelse för varför andra gör som de gör.

Det finns inga dumma människor bara dumma sinnestillstånd

Om du inte mår bra, inte har sovit, är hungrig eller tycker att allt går emot dig kan du hamna i ett resurslöst sinnestillstånd. Det betyder inte att du är dum bara att du inte har tillgång till det du behöver. Kan det vara så att andra också kan ha dåliga dagar och deras ”karta” hamnar ännu mer på snedden från din. Vad vinner du på att bråka med andra? Vad förlorar du? För att bygga bra relationer även med människor du tycker är idioter men behöver jobba med kan det här hjälpa.

Tänk om det blir lättare att förstå andra personer när vi söker att förstå deras karta av verkligheten.